Collectie

Brood, koek & banket

De collectie omvat het erfgoed dat uit het vak van de Nederlandse en Westfriese brood- en banketbakkerij bewaard is gebleven en voornamelijk over de periode 1800-1960. Het behoud van deze collecties is niet alleen het behoud van kennis over het bakkersvak, maar ook het behoud van kennis over het sociaal-economische leven uit het verleden, dat aan de hand van de objecten wordt beschreven en verklaard. Bijvoorbeeld aan de hand van het leven van een katholieke bakker in een protestants dorp kan het begrip ‘verzuiling’ worden verklaard, of een licht worden geworpen op feesten en gebruiken.

Collectie Nederland

In een museum als het Bakkerijmuseum wordt de cultuurhistorische waarde vooral bepaald door het specialisme van de verzameling, door zijn omvang en volledigheid. Het Bakkerijmuseum heeft veel voorwerpen die uniek zijn en van grote waarde zijn bezien vanuit het erfgoed van de bakkerijsector. Hierdoor dienen zij een belang binnen de Collectie Nederland.

In het algemeen omvat de collectie vormen, gereedschappen, machines, interieurinrichtingen, informatiedragers, verpakkingen. De collectie in de bibliotheek van het museum omvat recepten-, leer- en handboeken, vaktijdschriften en documenten. Volgens het Instituut Collectie Nederland bestaat de collectie uit ongeveer 25 % unieke voorwerpen.

Verhaallijnen

De expositie is opgezet in drie verhaalijnen, te weten brood, koek & banket. Elke verhaallijn heeft zijn eigen kleur en pictogram zodat in het gehele museum duidelijk is binnen welk thema u zich bevindt.

Verhaallijn BROOD

Brood is al duizenden jaren geleden ontstaan als gebakken graanpap. De Egyptenaren ontdekten het rijzen van het brood waardoor het luchtiger en smakelijker werd. Het is dus altijd belangrijk volksvoedsel geweest.

Het gele spoor in het museum, vergezeld van het pictogram van een boterham, leert u alles over BROOD.

Verhaallijn KOEK

Het zoeten van meel met honing, is een principe dat al in de oudheid bekend was. De Romeinen kenden al peperkoek en gedurende de Middeleeuwen werden er voor de jaarmarkten peperkoeken gebakken.

Het oranje spoor in het museum, vergezeld van het pictogram van een biscuit, leert u alles over KOEK.

Verhaallijn BANKET

De zoetste lekkernijen uit de bakkerij en ontstaan uit het banket van de rijken; een rijk gevulde en versierde etenstafel met daarop taarten, pasteien en sierstukken van suiker.

Het blauwe spoor in het museum, vergezeld van het pictogram van een taartpunt, leert u alles over BANKET.