Collectie2016-02-11T16:41:25+00:00

Brood en banket
De collectie omvat het erfgoed dat uit het vak van de Nederlandse en Westfriese brood- en banketbakkerij bewaard is gebleven en voornamelijk over de periode 1800-1960. Het behoud van deze collecties is niet alleen het behoud van kennis over het bakkersvak, maar ook het behoud van kennis over het sociaal-economische leven uit het verleden, dat aan de hand van de objecten wordt beschreven en verklaard. Bijvoorbeeld aan de hand van het leven van een katholieke bakker in een protestants dorp kan het begrip ‘verzuiling’ worden verklaard, of een licht worden geworpen op feesten en gebruiken.

Collectie Nederland
In een museum als het Bakkerijmuseum wordt de cultuurhistorische waarde vooral bepaald door het specialisme van de verzameling, door zijn omvang en volledigheid. Het Bakkerijmuseum heeft veel voorwerpen die uniek zijn en van grote waarde zijn bezien vanuit het erfgoed van de bakkerijsector. Hierdoor dienen zij een belang binnen de Collectie Nederland.

In het algemeen omvat de collectie vormen, gereedschappen, machines, interieurinrichtingen, informatiedragers, verpakkingen. De collectie in de bibliotheek van het museum omvat recepten-, leer- en handboeken, vaktijdschriften en documenten. Volgens het Instituut Collectie Nederland bestaat de collectie uit ongeveer 25 % unieke voorwerpen.

Deelcollecties
De collectie is op dit moment onderverdeeld in de volgende tien deelcollecties:

  1.  Bakkersleven
  2.  Brood en beschuit
  3.  Chocolade
  4.  IJs
  5.  Informatiedragers
  6.  Koek en taart
  7.  Marsepein
  8.  Suiker en borstplaat
  9.  Textiel
  10. Verkoopactiviteiten