Ga naar hoofdinhoud
Ontdekken

Collectie

In het Bakkerijmuseum ontdek je de rijke geschiedenis van brood, koek en banket. Onze collectie vertelt het verhaal van het bakkersvak én het dagelijks leven van vroeger.

Koek, brood & banket

Beleven en herleven. Naast alles wat je kunt proeven, ruiken en proberen hebben wij heel veel om je te laten zien. Het erfgoed van de Nederlandse en vooral ook Westfriese brood- en banketbakkerij dat bewaard is gebleven. De nadruk ligt op de periode van 1800 tot 1960, waarmee je ook een kijkje krijgt in de rol van de bakker in de maatschappij. Het sociaal-economische leven door de jaren heen. Verhalen van de katholieke bakker in een overwegend protestants dorp. Een beeld van hoe we vroeger grote levensgebeurtenissen vierden en welke gebruiken toen heel normaal waren. Hoe was dat met de verzuiling en tijdens de Tweede Wereldoorlog? De bakker was er altijd om mensen te voeden en het leven meer kleur én smaak te geven.

Collectie Nederland

In het Bakkerijmuseum draait alles om de rijkdom van het vak. De collectie is niet alleen groot en compleet, maar ook uniek in zijn soort. Veel voorwerpen vind je nergens anders in Nederland. Ze zijn belangrijk binnen het erfgoed van de bakkerijsector. Daarmee dragen wij als museum bij aan de Collectie Nederland, het gezamenlijke nationale geheugen van ons culturele erfgoed.

Wat je dan kunt zien? Van oude bakvormen, gereedschappen en machines tot interieurinrichting, verpakkingen en bijzondere informatiedragers. De museum bibliotheek is een schatkamer vol receptenboeken, handboeken, vaktijdschriften en documenten. Bij elkaar is zo’n één op de vier objecten écht uniek, volgens het Instituut Collectie Nederland. Daar zijn dus geen andere exemplaren meer van!

Verhaallijnen

Je kunt onze expositie bezoeken volgens drie verhaallijnen: koek, brood & banket. Elke verhaallijn heeft zijn eigen kleur en pictogram. Zo weet je in het hele museum bij welke lijn de voorwerpen of voorstellingen horen.

Verhaallijn Koek

Koek is ons belangrijkste product in het Bakkerijmuseum. De basis van koek lag in het zoeten van meel met honing, ergens in de oudheid. De Romeinen kenden peperkoek en ook in de Middeleeuwen bakten ze peperkoeken voor de jaarmarkten.

Het rode spoor met het koekpictogram leert je alles over koek

Speculaasplank uit 1779

Verhaallijn Brood

We zijn dol op brood. Duizenden jaren geleden ontstond brood als gebakken graanpap. De Egyptenaren ontdekten dat je brood kon laten rijzen, waardoor het luchtiger en smakelijker werd. Sindsdien heeft het zich ontwikkeld als volksvoedsel voor alle lagen van de bevolking.

Het groene spoor met het boterhampictogram leert je alles over brood.

De broodstempel van het Romeins garnizoen
De broodstempel van het Romeins garnizoen
Broodstempel uit 1610
Broodstempel uit 1610
Egyptische bakker van 4000 jaar oud
Egyptische bakker van 4000 jaar oud
Byzantijns broodstempel uit de 5e eeuw
Byzantijns broodstempel uit de 5e eeuw

Verhaallijn Banket

Geen feest zonder taart. De zoetste lekkernijen uit de bakkerij, ontstaan uit het banket van de rijken: een rijk gevulde en versierde tafel met daarop taarten, pasteien en sierstukken van suiker. De sierstukken zijn inmiddels opgevolgd door marsepein- en chocoladevormen én gelukkig nu beschikbaar voor iedereen.

Het blauwe spoor met het taartpuntpictogram leert je alles over banket.

 

Oudste chocoladevorm
Gegarneerd glazuur door Dhr. Goosens
Cacaovaas voor offeren van cacaobonen
Chocolade uit de 19e eeuw