Herfst & Herfstvakantie: marsepein en appelbollen

Het is weer Herfst. Gelukkig kunt u ook in Nederland de warmte op blijven zoeken. In het lekkerste museum van Nederland is het in koude maanden, in de geur van speculaas en chocolade, lekker warm toeven. Bakkers zijn bezig, kinderen mogen meehelpen én zelf een activiteit doen.

Gelukkig is er de laatste jaren weer een hernieuwde belangstelling voor lokale en seizoensgebonden producten. In het Bakkerijmuseum werken ze niet anders dan met lokale producten en regionale recepten. Maar zo lokaal als de appels voor de appelbollen in de Herfst gebeurt niet vaak; de appelboom staat in de achtertuin van het museum. Lekkere appels voor de appelbollen, appeltaart en appelflappen… Heerlijk die herfst! Naast de appelbollen zijn er ook seizoenslekkernijen zoals taai-taai en gevulde speculaas. Dat is toch wel erg lekker voor bij de open haard…

Van 14 tot en met 29 oktober is het Herfstvakantie en dat betekent volop extra gezelligheid en activiteit in het Bakkerijmuseum van Medemblik. Alle jonge bezoekers mogen, zonder dat daar extra kosten aan verbonden zijn, een herfstkoekje maken. Daarna mogen ze het gebakken koekje versieren. Voor veel kinderen is de herfstvakantie in het Bakkerijmuseum sowieso het hoogtepunt van het jaar want tegen betaling van € 2,00 extra mogen de kinderen ook zelf met marsepein aan de slag. Er wordt als extra demonstratie ook geschilderd met chocolade. Deze bakkerskunst is bijna verloren gegaan, maar wordt in het Bakkerijmuseum nog hartstochtelijk bedreven met verbluffende resultaten. Het leuke is dat er de mogelijkheid bestaat om het zelf te gaan leren in cursusvorm. Zo blijft deze vorm van bakkerskunst hopelijk nog lang voortbestaan.

2017-09-27T16:49:40+00:00