Versieren voor Valentijnsdag

De traditionele versierde koek om verkering te vragen!

Je eigen vrijer versieren; ongetwijfeld leidt deze tekst al tot gegiechel en wellicht een stoere opmerking van vader, maar toch is er niks dubbelzinnigs aan. Vroeger was een Vrijer in het Westfries een versierde speculaaspop waarmee verkering werd gevraagd. Je had ook Vrijsters want zowel jongens als meisjes konden verkering vragen. Het gebruik van het versieren van een vrijer vond traditioneel plaats op de avond voor Sinterklaas of tijdens de kermis, voorafgaand aan het eerste deuntje. Vroeger werd een jongen of meisje dus versiert via een bezoek aan de bakker. Dat is toch veel romantischer dan zoals het tegenwoordig gaat per App-je….

Het Bakkerijmuseum pakt deze traditie van de versierde koek, speciaal weer op voor Valentijnsdag. Op 13 en 14 februari worden Vrijers gemaakt, die u voor een kleine bijdrage zelf kunt versieren. Maar u kunt ze ook laten garneren met een door u gewenste tekst, voor dezelfde kleine bijdrage. Alles ter ondersteuning van de toekomstplannen van het Bakkerijmuseum. En misschien wordt het versieren van koek wel net zo traditioneel als in Duitsland, waar nu nog de versierde Lebkuchen in de kerstboom worden gehangen. Alleen hier dan niet met Kerst, Sinterklaas of kermis, maar tijdens de nieuwe liefdesdag: Valentijn!

We zijn beide dagen speciaal open voor de Vrijer/Valentijns-actie van 11.00 tot 17.00. U bent van harte welkom om op deze ludieke manier het museum te steunen en misschien bloeit er wel iets heel moois uit op….

2019-02-06T09:57:52+00:00