’s Werelds grootste vrijer in Medemblik

Vroeger werd er in Westfriesland per versierde koek verkering gevraagd. Op Sinterklaasavond of tijdens de jaarlijkse dorpskermis haalden jongelui een grote koek bij de bakker en versierden die met glazuur en lekkers. Om indruk te maken werd soms zelfs goud gebruikt, vandaar de term ‘Koek vergulden’. Die koek was er in mannelijke en vrouwelijke vorm en heette een Vrijer of Vrijster. Voordat je verkering vroeg had je dus al letterlijk een man of vrouw versierd…

Alle jonge bezoekers mogen, zonder dat daar extra kosten aan verbonden zijn, een herfstkoekje maken. Daarna mogen ze het gebakken koekje versieren. Voor veel kinderen is de herfstvakantie in het Bakkerijmuseum sowieso het hoogtepunt van het jaar want tegen betaling van € 2,00 extra mogen de kinderen ook zelf met marsepein aan de slag. Er wordt als extra demonstratie ook geschilderd met chocolade. Deze bakkerskunst is bijna verloren gegaan, maar wordt in het Bakkerijmuseum nog hartstochtelijk bedreven met verbluffende resultaten. Het leuke is dat er de mogelijkheid bestaat om het zelf te gaan leren in cursusvorm. Zo blijft deze vorm van bakkerskunst hopelijk nog lang voortbestaan.

Gelukkig is er de laatste jaren weer een hernieuwde belangstelling voor lokale en seizoensgebonden producten. In het Bakkerijmuseum werken ze niet anders dan met lokale producten en regionale recepten. Maar zo lokaal als de appels voor de appelbollen in de Herfstvakantie gebeurt niet vaak; de appelboom staat in de achtertuin van het museum. Niet uit moderniteit maar omdat de bakker dat vroeger namelijk ook zo deed. Meestal had de bakker er ook een klein ‘bedoeninkie’ bij, bijvoorbeeld een paar varkens, een kokerij voor feesten en partijen of gewoon wat extra levensmiddelen om te verkopen. Grondlegger van het museum Cees de Boer uit Wadway had, wat misschien wel de meeste bakkers erbij hadden; een boomgaard. Inderdaad ook voor de appels van de appelbollen, en appeltaart en appelflappen… Heerlijk die herfst!

Die verse appels, daarin schuilt een deel van het geheim van de voortreffelijke smaak van de appelbollen, die voor alle bezoekers in het museum bij de koffie te verkrijgen is. De andere factoren voor de legendarische smaakvolle appelbollen is toch een beetje bakkersgeheim, maar wellicht kunt u na lang aandringen wat tipjes van de sluier aan de bakker ontfutselen. Naast de appelbollen zijn er ook seizoenslekkernijen zoals taai-taai en gevulde speculaas. Dat is toch wel erg lekker voor bij de open haard…

2016-01-19T11:35:02+00:00