Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Extra activiteiten:

-17 november Lichtjes- Sinterklaas-intocht in de haven met Wiebertje Klob, Diego Piet en nog 120 pieten!

-17/18 november   24/25 november   1/2 december Speculaaspopjes versieren

-Iedere zondag marsepein boetseren (€2,50 extra)

 

Zelf aan de slag in De bakkerij van Sinterklaas!

Pepernoten, speculaasmijters en marsepein

Het Bakkerijmuseum is de Bakkerij van Sinterklaas. Er zullen vele ouderwetse lekkernijen gemaakt gaan worden. Zo worden er suikerbeesten, borstplaat, chocoladeletters en holfiguren gegoten, de laatste worden ook opgespoten. Maar ook worden er marsepeinfiguren, pepernoten, kruidmoppen en taaitaaibeesten gemaakt. Met de pepernoten maken en met koekmijters maken mogen alle lieve kinderen meehelpen! En in de weekends kunnen kinderen kunnen tegen €2,50 bijbetaling, ook zelf met marsepein aan de slag! Daarmee kunnen ze nog zo’n traditie voort te zetten: het eetbare grapje. Van marsepein varkentjes, gebitjes voor opa of voor vader een stel vrouwenbenen boetseren. Er kan naar hartenlust in marsepein gekneed worden. En omdat de Goedheiligman ook heeft aangegeven in de weekenden in Kasteel Radboud te resideren, er Pietengym in Funfestijn en Pepernotenmeel-malen in de Molen is kan er nu een compleet Sinterklaas-dagje-Medemblik worden gedaan.

Na 5 december is de speculaasgeur van Sinterklaas vervangen zijn door de geur van verse weihnachtsstollen, tulband en banketkransen.  Maar ook worden er kerstkransen, chocolade hulstblaadjes en kerstbonbons gemaakt. Allemaal op de historische wijze! Veel van de technieken worden niet meer geleerd en van sommige valt zelfs te zeggen dat zij bijna nergens anders meer te zien zijn. De lekkernijen met kerst kennen een eeuwenoude geschiedenis en zijn onderdeel van een rijke traditie aan gebruiken rond de feestdagen… De bakker demonstreert daarom niet alleen hoe ze gemaakt worden, hij vertelt er ook graag over!